7 krokov k uvoľneniu tela a mysle

12.01.2018 15:03

Ako relaxovať s jogou

Cítiš, že ti ubúda energia a tvoje telo si pýta viac oddychu? Počúvaj ho a nepresiluj. Zima je vhodný čas na spomalenie, upokojenie a hlbšie ponorenie do seba. Tak ako sa príroda uložila do hlbokého spánku, potrebuje aj telo človeka využiť toto obdobie na oddych a načerpanie novej sily.

Joga nás učí ako žiť v harmónii so sebou samým, ale aj s okolím. Ak chceme ostať v rovnováhe je užitočné naladiť sa na prírodu. Príroda je veľmi múdra a presne vie, čo si ktoré ročné obdobie vyžaduje. V zime sa všetko živé ukladá na spánok, a preto našou hlavnou úlohou je dopriať telu, čo najviac oddychu a spánku. Telo potrebuje oveľa viac energie na akúkoľvek činnosť, preto sa zameraj skôr na pomalé prechádzky a športy, neplytvaj zbytočne energiou. Je veľmi prospešné tráviť čas aj na čerstvom vzduchu, ktorý nám pomáha udržiavať silnú imunitu.

Myseľ si tiež potrebuje oddýchnuť. Najlepším spôsobom je vypnúť ju v meditácii, ktorou však môže byť akákoľvek činnosť, pri ktorej sa cítiš príjemne. Napríklad vyšívanie, kreslenie, varenie, tanec... Nájdi si takú aktivitu, ktorá ťa bude natoľko baviť, že pri nej nebudeš na nič iné myslieť.

Môžeš vyskúšať aj túto zostavu, ktorá ti prinesie hlboké uvoľnenie tela aj mysle. Natiahne stuhnuté telo a aktivuje imunitný systém. Na záver len ostaň chvíľu ležať a pozoruj svoje telo ako dýcha.

  1. Poloha dieťaťa - Pohodlne sa posadíme na päty, celé telo je uvoľnené, oči sú privreté, čelo sa dotýka podložky. V prípade potreby, dajte nohy mierne od seba alebo použite blok pod hlavu, aby bol chrbát úplne voľný. Prináša uvoľnenie do celého tela. Pomáha pri bolestiach hlavy a migrénach. Uvoľňuje najmä spodný chrbát, boky, stehná a členky. Zmierňuje bolesti chrbta a krku. Upokojuje mozog a pomáha znížiť stres a únavu. Masíruje orgány v brušnej dutine.
  2. Otvorenie hrude do strán- prejdeme do pozície mačky s dlaňami pod ramenami. S nádychom vytiahneme pravú ruku vysoko a podržíme niekoľko nádychov. Pozícia otvára hrudník, uvoľňuje stuhnuté ramená, prehlbuje dych do hrude. Uvoľňuje bolesti hlavy a chrbta.  
  3. Hlboký predklon - prejdeme na chodidlá a pritiahneme sa čo najbližšie hlavou ku kolenám. Necháme mierne pokrčené kolená a naťahujeme chrbát. Podržíme aspoň 10 nádychov. Poloha uvoľňuje a naťahuje chrbát. Upokojuje myseľ, pomáha zmierniť stres a miernu depresiu. Stimuluje pečeň a obličky. Napína hamstringy, boky a posilňuje stehná a kolená.  Zlepšuje trávenie. Pomáha zmierniť príznaky menopauzy.  Znižuje únavu a úzkosť.  Zmierňuje bolesti hlavy a nespavosť. Je liečivá pre astmu, vysoký krvný tlak, neplodnosť, osteoporózu a sínusitídu.
  4. Kobylka - prejdeme do ľahu na bruchu. Položíme si čelo na zem a s nádychom zdvíhame hrudník s rukami a stehnami od zeme. Podržíme toľko nádychov, kým vládzeme pohodlne dýchať. Posilňuje svaly chrbtice, zadok a chrbát. Napíná ramená, hrudník, brucho a stehná.   Zlepšuje držanie tela. Stimuluje brušné orgány. Pomáha zmierniť stres.
  5. Pritiahnutie kolena- ľahneme si na chrbát a s výdychom pritiahneme pravé koleno k hrudi. Podržíme  a pokojne dýchame aspoň 5 nádychov. Potom vymeníme strany. Poloha napína a stabilizuje panvu a uvoľňuje  spodnú časť chrbta.  Môže znížiť bolesti dolnej časti chrbta. Znižuje nadmerný hnev, vzrušenie, úzkosť a vysoký krvný tlak. Masíruje orgány v brušnej dutine. Podporuje činnosť čriev.
  6. Priťahovanie oboch kolien - ľahneme si na chrbáta  s výdychom pritiahneme obe kolená k hrudi. Podržíme  a pokojne dýchame aspoň 5 nádychov. Potom s nádychom dáme kolená od seba a s výdychom ich pritiahneme k sebe. Niekoľkokrát zopakujeme. Pozícia eliminuje bolestivú spodnú časť chrbta, masíruje brušnú dutinua  vetky orgány v nej. Zmierňuje zápchu. Pomáha pri bolestivej menštruácii. Znižuje napätie v dolnej časti chrbta a pomáha odstraňovať bolesť sedacieho nervu. Pomáha riešiť syndróm dráždivého čreva (IBS). Upravuje činnosť čriev. Upokojuje myseľ a uvoľňuje napätie z tela.  
  7. Pretáčanie kolien  - v ľahu na chrbte spojíme kolená a s výdychom ich niekoľkokrát pritiahneme. Potom otvoríme ruky do strán. Ramená celý čas tlačíme do zeme. Pomaly s výdychom kolená pretočíme do pravej strany. Aktívne zatlačíme do ľavej ruky a vnímame ako sa naťahuje brucho do ľavej strany. Podržíme 30 sekúnd a pomaly vymeníme strany. Poloha uvoľňuje bolesivý chrbát, najmä problémy s driekovou chrbticou. Aktivuje činnosť orgánov v brušnej dutine. Naštartuje metabolizmus a detoxikáciu. Prináša uvoľnenie mysle.