Baby blues a popôrodná depresia – prvá pomoc joga

14.09.2015 13:19

Príchod dieťatka je nezabudnuteľným okamihom v živote každej ženy. Veľké nadšenie z nového člena rodiny, však čoskoro vystrieda bežná realita. Život sa kompletne zmení a pripraviť sa na tieto zmeny je takmer nemožné. Nielen telo sa spamätáva z pôrodu, ale aj psychika sa musí vyrovnať s novými úlohami. Počas deviatich mesiacov sa postupne pripravovalo na svoj veľký deň . Preto potrebuje čas, kým sa vráti naspäť do „normálneho stavu“. Tento proces je veľmi vyčerpávajúci. Ak sa k týmto hormonálnym zmenám pridá ešte nadmerná únava, pocity neistoty z novej situácie a psychický tlak, môže to vyústiť až k popôrodnej depresii.

Baby blues vs popôrodná depresia

Existujú dva druhy popôrodnej depresie. Tá prvá sa nazýva baby blues. Ide o veľmi bežný jav, ktorým trpí až 80 %  čerstvých mamičiek. Objavuje sa pár dní po pôrode. Najčastejšími prejavmi sú pocity smútku, časté výkyvy nálady, úzkosť a plačlivosť. V podstate ide o veľmi podobné príznaky ako pri klasickej depresii. Rozdiel je v tom, že v priebehu týždňa, dvoch by mala odznieť. V tomto prípade je dôležité dopriať  si dostatok odpočinku a nájsť porozumenie a oporu v najbližších.

Tou druhou je postnatálna (popôrodná) depresia, ktorá postihuje asi 15% žien. Ide o oveľa závažnejší jav. Často si žena neuvedomuje, že je chorá, nakoľko vníma realitu skreslene. Symptómy zahŕňajú nápadne povznesenú náladu a potom depresiu, výkyvy z jednej nálady do druhej, bizarné myšlienky, nespavosť a neadekvátne správanie sa voči dieťaťu.  Choroba môže byť natoľko závažná, že matka sa nevie sama postarať o svoje dieťa.  Nie je hanba si priznať tento stav a je dobré sa s niekým o tom, čím skôr porozprávať. Najmä ak ide o dlhodobejšie depresívne prejavy, je dôležité vyhľadať aj odbornú pomoc.

Ako nám vie joga pomôcť pri popôrodnej depresii?

Joga pomáha vyrovnať hormonálnu nerovnováhu, ktorá je hlavnou príčinou popôrodnej depresie. Hormóny sú uvoľňované zložitým systémom žliaz a orgánov v tele. Jogovými pozíciami, tzv. asánami, stimulujeme ich činnosť a vraciame ich do rovnováhy. Dôležitý je aj dych. Vedomé dýchanie v pozíciách môže pomôcť stimulovať alebo zharmonizovať autonómny nervový systém.  Ten riadi orgány a prirodzené fungovanie nášho tela, tak aby zostalo zdravé.

Ďalšími benefitmi cvičenia jogy je väčšia odolnosť voči stresu a náchylnosti k depresiám a úzkosti. Tie zapríčiňujú okrem hormonálnych zmien aj príliš veľké nároky na seba. Vyrovnať sa s novou rolou nie je pre každú ženu jednoduché, najmä ak túžime byť dokonalou matkou. To spôsobuje veľký tlak na psychiku. Ak sa k tomu pridá zlá životospráva, nedostatok spánku a nové povinnosti, môžu sa objaviť depresívne stavy. Požiadať o pomoc a netúžiť po dokonalosti je niekedy veľmi náročné. Skúste si uvedomiť, že nikto nie je dokonalý a určite robíte všetko najlepšie ako viete. Aj vy máte právo si niekedy oddýchnuť. Pre dieťa je najdôležitejšia zdravá a šťastná mama.

Nájdite si priestor pre seba aj v tých náročných prvých dňoch. Stačí 20 minút denne, aby ste si trochu zacvičili a spravili aspoň krátku relaxáciu.

Môžete si vyskúšať jednoduchú meditáciu. Pohodlne sa posaďte alebo si ľahnite. Vnímajte hlboký nádych a výdych nosom. Pozorujte svoj dych, ako prechádza telom. Vnímajte jednotlivé časti na tele a snažte sa ich postupne uvoľniť. Nechajte rozplynúť všetky myšlienky a starosti. Predstavte si ich ako mraky na oblohe. Postupne ich nechajte odfúknuť, až sa úplne vyjasní. Vychutnajte si krásne modré nebo a načerpajte energiu zo slnka. Keď sa budete cítiť naplnená novou energiou, pomaly sa začnite prebúdzať.   

Príde obdobie, kedy si nebudete vedieť nájsť ani 5 minút času osamote. Vtedy skúste túto meditačnú techniku praktizovať aspoň počas kojenia alebo uspávania. Aj krátky čas, kedy sa zameriate na svoj dych a ostanete v prítomnosti, vám pomôže prečistiť hlavu a ostať v rovnováhe. Ak sa vám podarí zacvičiť si aspoň jednu pozíciu z dnešnej zostavy, pomôže vám to rýchlo načerpať stratenú energiu.  

Dnešná zostava je vhodná počas depresie, ale je to aj spôsob ako jej predchádzať. Cvičte ju po šestonedelí a vždy počúvajte svoje telo. Ak nevládzete, neprepínajte sa veľmi. Radšej cvik urobte krátko a znova ho zopakujte. Nezabúdajte na dych, ktorý je veľkým zdrojom energie. Prajem vám ,aby vás depresia obchádzala a aby ste si jedinečné okamihy so svojim dieťatkom čo najviac vychutnali.

  1. Kobra

Ľahnite si na chrbát s nohami spolu, dlane si podložte pod ramená a s nádychom sa zdvihnite hore. Ramená držte dole a spevňujte oblasť panvového dna a podbruška. Otvárajte hrudník a chvíľku podržte, dýchajte plynulo. Potom s výdychom klesnite dole.

  1. Pes

Cez pokrčené kolená prejdite s panvou hore. Natiahnite zadnú stranu tela. Vystretý chrbát, dlane celou plochou na zemi. Naťahujte stehná vysoko hore a skúste položiť chodidlá na zem. Poloha prekrvuje celé telo a dodáva mu energiu.

  1. Ťava

Prejdite na kolená. Pomaly sa zakloňte v hrudi tak, že urobíte oblúk pravou rukou a položíte ju na členok. Chvíľku podržte a potom vymeňte strany. Ak vám bude poloha príjemné, môžete skúsiť položiť obe ruky na členky a chvíľu ostať v pozícii s plynulým dychom.

  1. Dieťa

Posaďte sa na chodidlá a hlavu voľne spustite na zem. Ruky nechajte voľne pri nohách. Chvíľu relaxujte.

  1. Mostík

Ľahnite si na chrbát, pokrčte kolená a päty položte na zem. Nohy nechajte na šírku panvy, mierne od seba. Ruky položené dlaňami na zemi vedľa tela. Pomaly s nádychom zdvihnite panvu hore. Podržte a dýchajte. S výdychom vráťte naspäť.

  1. Sviečka

Z ľahu na chrbte zdvihnite nohy hore, podložte si panvu rukami, skúste ostať chvíľu v polohe s vystretými nohami hore. Potom pomaly vráťte naspäť, spúšťajte najprv chrbát a nohy nechajte vystreté ponad telo. Ak je pre vás pozícia náročná, skúste si oprieť nohy o stenu. Sviečka je jedna z najprospešnejších pozícií v joge. Zvyšuje prietok krvi a stimuluje mozog, preto je veľmi vhodná aj pri depresívnych stavoch.

  1. Ryba

Ľahnite si na chrbát a položte pokrčené lakte na zem. Pomaly otvorte hrudník a zakloňte hlavu. Ak máte problémy s tlakom, nezakláňajte hlavu, pozerajte sa hore.