Čo je joga?

10.09.2013 11:21

Joga je ucelený systém cvičenia, ktorý pochádza z Indie. Počiatky klasickej jogy siahajú až do 5. st. pred naším letoptom. Základným dielom, v ktorom sú zhrnuté prvé poznatky o joge je Patandžaliho Jogasútra, ktorá vznikla asi 300 rokov p.n.l. Nachádzajú sa v nej základné vedomosti, ktoré postupne prevzali východné náboženstvá a obohatili ich o duchovný rozmer. Joga teda nie je náboženstvo, len niektoré náboženstvá si prisvojili jogu ako dokonalý nástroj na udržiavanie človeka v dobrom fyzickom a psychickom stave.

Joga znamená v sanskrite spojenie, jednotu. Z toho vychádza základný princíp jogy, zjednotenie a vytvorenie harmónie medzi telom, dušou a mysľou. Joga pracuje s fyzickým telom, cez jednotlivé ásany (pozície) ho spevňuje a udržiava v dobrej kondícii. Cieľom telesného cvičenia je spevniť telo tak, aby sme predchádzali všetkým zdravotným problémom  a cítili sa dobre pri každodenných činnostiach.

Ďalším dôležitým aspektom jogy je dych. Prostredníctvom dychu vstupuje do nášho tela energia, ktorá sa v joge nazýva prána, preto aj dychové cvičenia nazývame pranajáma.  Počas cvičenia si uvedomujeme nádychy a výdychy a postupne sa snažíme prehlbovať a upokojovať svoje dýchanie. V joge dýchame nosom, aby nám energia, ktorá prúdi telom neunikala. Vďaka vedomému dýchaniu sa postupne upokojuje aj myseľ, ktorá sa čistí od všetkých negatívnych vnemov a prináša do nášho vnútra harmóniu a pokoj.

Pri vedomej práci s telom a dychom sa postupne môžete prepracovať aj k hlbšiemu precíteniu svojho bytia, a to k duchovnej stránke jogy. Joga nám umožňuje hlbšie ponorenie sa do svojho vnútra a spoznanie nepoznaného. Je to cesta, na ktorej sa naučíte tešiť z každého okamihu vo svojom živote.