Dobrá imunita s jogou

06.03.2014 11:55

Dobrá imunita s jogou

04.03.2014 11:13

Tu si môžete stiahnuť článok a zostavu cvikov z Časopisu Dieťa 3/2014 na podporu imunitného systému:3_2014_dobra_imunita.JPG

Joga je vynikajúci pomocník na posilnenie imunitného systému. Vďaka jej pravidelnému cvičeniu môžete udržať svoje fyzické telo zdravé, pevné a zároveň ohybné. Okrem toho získate pokojnú a sviežu myseľ. V takomto nastavení bude váš imunitný systém s ľahkosťou odolávať akýmkoľvek ochoreniam.

V zdravom tele zdravý duch

Všetko so všetkým súvisí a to platí aj v joge. Ak chceme byť zdraví, nestačí sa začať venovať telu, až keď sa hlási nejaká choroba. Dôležitá je prevencia, čiže nastavenie takého životného štýlu, ktorý vyhovuje nášmu telu aj duši. Zahŕňa to vyváženú stravu, dobré trávenie,  dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a dobrý psychický stav človeka. Joga nám pomáha dodržiavať všetky tieto princípy.

Aby sme sa cítili spokojne a šťastne, musí nám v prvom rade slúžiť dobre naše telo. A ak chceme, aby nám dobre slúžilo, musíme sa o neho aj primerane starať. Ak v tele nie je rovnováha a energia neprúdi rovnomerne do všetkých orgánov, nemôže nastať ani rovnováha v hlave. Vtedy sa cítime unavení a nespokojní, čím sme oveľa skôr náchylnejší na rôzne ochorenia. Posledné výskumy dokazujú stále väčší vplyv stresových faktorov na imunitnú obranu organizmu. Vzťah pokojnej a vyrovnanej mysle a zdravého tela je dôležitý. Pri meditácii, ktorá je s jogou bezprostredne spojená, dokáže človek odbúrať stres a upokojiť sa, vďaka čomu stimuluje obranyschopnosť organizmu. Nedávna štúdia nórskych výskumníkov, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise PLOS One, hovorí, že cvičenie jogy pozitívne ovplyvňuje gény, ktoré riadia imunitný systém v organizme a aktivujú jeho bunky. Vedci zistili, že joga dokonca pôsobí na imunitu priaznivejšie ako prechádzka v prírode.  

Joga na podporu imunity

Joga celkovo pomáha zdravému životnému štýlu. Ak chceme ešte výraznejšie podporiť imunitu je dobré cvičiť zostavu špeciálnych cvikov, ktoré rozprúdia lymfatický systém. Ten má výrazný podiel na podpore imunitného systému. Pracuje na princípe svalovej kontrakcie a pomáha tým odvádzať z tela baktérie a vírusy oveľa rýchlejšie. Pohyb lymfy je ovplyvnený gravitáciou, čiže všetky asány- cviky, pri ktorých sa hlava dostane pod úroveň srdca, sú veľmi účinným spúšťačom prirodzenej obranyschopnosti tela. Pre podporu lymfy je dobré mať v týchto obrátených pozíciách uvoľnený krk, hlavu a hrdlo, aby lymfa mohla voľne prúdiť.

Skúste si doma zacvičiť špeciálne pozície na imunitu a pomôžete tým svojmu telu účinne bojovať proti vírusom a baktériám. V pozíciách vydržte niekoľko nádychov a výdychov.  Pred cvičením sa na chvíľku pohodlne usaďte, uvedomte si svoj dych a upokojte myseľ. Na zahriate si môžete zacvičiť pár Pozdravov slnka ( zostava v časopise Dieťa 1/2014) a potom prejdite do jednotlivých pozícií.