Druhá čakra - Swadisthana

07.11.2016 14:43

Joga na harmonizovanie čakier

Druhá čakra sa nazýva aj sakrálna, v jogovom slovníku ju nájdeme pod pojmom  Swadisthana.  Je to druhá najnižšie položená čakra, nachádzajúca sa v oblasti pupka. Znamená druhý stupeň nášho vývoja. Je to sídlo podvedomia, ktoré zachytáva všetky skúsenosti a zážitky z nášho súčasného života od počiatku existencie v materskom lone. Kým v prvej čakre sa nachádza skladisko našich kariem, v druhej dochádza k ich aktivácii. Je spätá s vodou, čiže prúdením, pohybom, zmyslovým prežívaním a sexualitou. Je na nás ako zachytíme prúd vody, či sa ním necháme prevalcovať alebo využijeme jeho silu a plynutie. Najvýznamnejšou vývojovou fázou je obdobie od 6 mesiacov do 2 rokov.

Základné fakty o druhej čakre:
Miesto: asi tri prsty pod pupkom
Mantra: vibrácia tejto čakry je VAM
Farba: oranžová
Element: voda
Zmyslová funkcia: chuť

Význam druhej čakry
Druhá čakra vyjadruje náš vzťah k sexualite, kreativite a tvorbe. Je to sídlo naších emócií a prežívania túžob. Nachádzaju sa v nej najmä skryté túžby prepojené so sexualitou a potrebou nadväzovať vzťahy. Na úrovni sebaprijatia je spojená s emočnou identitou a schopnosťou sebahodnotenia. Je spojená s elementom vody, čiže premenlivosťou, pružnosťou, nechať sa viesť prúdom života. Ak je v rovnováhe prináša nám schopnosť prijímať životné zmeny, slobodu prejavovať svoje emócie, stanoviť si zdravé hranice. Nedostatočnú funkciu môže zapríčiniť chlad v rodine, sexuálne zneužitie, citová manipulácia v rodine, u žien nevyriešený vzťah s otcom a u mužov s matkou. Pri nevyváženej funkcii sa môže prejaviť v dvoch protipóloch. Buď ako človek hedonista, pôžitkár, ktorý nemá zdravé hranice v sebauspokojovaní alebo nadväzovaní sexuálnych vzťahov. Na druhej strane ako askét, človek, ktorý si odopiera akékoľvek pôžitky.     
Choroby spojené so zlou funkciou:
Cysty na vaječníkoch, endometrióza, problémy s prostatou, nepravidelná menštruácia a problémy s rozmnožovacími orgánmi celkovo, potiaže s ľadvinami a močovým mechúrom, nechutenstvo, frigidita a neschopnosť dosiahnuť orgazmus.
Tipy na harmonizáciu:
Choďte k vode a nechajte odplaviť všetkú ťažobu. Vnímajte prúd vody ako očistnú silu, ktorá vám pomôže zbaviť sa "nepotrebného".
Noste oranžovú farbu oblečenia.
Vyskúšajte spontánny tanec!

Pustite si obľúbenú hudbu a skúste tancovať tak, ako si to vaše telo pýta. Neriešte ako to vyzerá zvonku, ale skúste sa odovzdať svojmu telu a buďte kreatívny.  
Zapálte si vonnú tyčinku zo santalového dreva.
Priaznivo vplývajú polodrahokamy ako karneol, adulár, ortoklas, tygrie oko, citrín, zlatý topas.

 

Dnešná zostava pôsobí harmonizujúco na oblasť druhej čakry. Podporuje kreativitu, prebúdza energiu v panve. Pri cvičení si skúste predstavovať oranžové svetlo v oblasti podbruška.  Ak by vám nejaká poloha bola nepríjemná alebo by ste cítili veľkú bolesť, rešpektujte hranice svojho tela a necvičte ďalej.  

Predklon v sede a krúženie trupom - sadneme si do pohodlnného sedu a predkloníme sa k zemi. Chvíľu ostaneme a dýchame. Naladíme sa na seba a svoje telo.Vnímame oblasť podbruška a to, čo v nej cítime. Potom sa posadíme a krúžime trupom okolo svojej osi do pravej strany, následne vymeníme strany.

Kliešte- natiahneme nohy a pritiahneme sa k nim, zaguľatíme chrbát a vnímame spevnené podbruško a zároveň pokojný dych. Chvíľu podržíme a postupne uvoľňujeme chrbát a nohy.
Loďka- spevníme brucho a podoprieme sa najprv rukami na zem, pokrčíme kolená a zdvihneme nohy. Ak sa dá, pridáme aj ruky popri tele. Chvíľu podržíme a dýchame.
Predklon s pokrčenou nohou- natiahneme nohy a pokrčíme pravé koleno pätou k stehnu. Predkloníme sa s výdychom k nohe. Podržíme a potom vymeníme strany.
Široký predklon v sede- nohy roztiahneme široko od seba a skúsime sa predkloniť, tak aby kolená aj špičky smerovali hore. Ak to nejde, ostaneme s vystretým chrbtom opretý rukami za sebou.
Mačka a kruženie panvou- prejdeme do mačky a ponaťahujeme chrbát. S nádychom sa pozrieme hore a prehneme, s výdychom zaguľatíme telo. Potom len krúžime voľne panvou, tak ako je to telu príjemné a vymeníme strany. Hráme sa s telom a dovolíme si byť kreatívny.
Hlboký predklon- postavíme sa na nohy a pritiahneme sa čo najviac k telu. Držíme spevnené brucho a dýchame voľne.
Široký predklon- Nohy dáme v stoji široko od seba a priťahujeme sa hlavou k zemi. Chytíme sa  za nohy z vonkajšej strany a podržíme.