Joga na lepší spánok

24.07.2018 14:09

Trápi ťa problém so zaspávaním? Alebo sa budíš stále nevyspatý?

Nekvalitný spánok dokáže človeku veľmi znepríjemniť život. Väčšinou sa spája so stresom alebo náročnejším obdobím, keď nevieme vypnúť hlavu a neustále nad niečím rozmýšľame. Práve vtedy nám môžu prísť vhod cviky z jogy, ktoré pomáhajú upokojiť myseľ a navodiť rýchlejší a kvalitnejší spánok. Predtým ako si zacvičíš túto zostavu, osprchuj sa, prezleč sa do pohodlnného oblečenia, v ktorom môžeš aj zaspať. Priprav si príjemné prostredie, karimatku na cvičenie a vyvetraj miestnosť. Cvičiť môžeš aj na zemi na koberci. Veľmi dôležité pred spaním je prejsť do pokojného stavu, nenechať sa vyrušovať mobilom ani televíziou. Toto cvičenie ti nezaberie veľa času a môže sa stať tvojím každodenným rituálom.

Prajem ti hlboký a výživný spánok.

 

Sed na pätách- pohodlne sa usadíme s pokrčenými kolenami na chodidlá. Ak je poloha nepríjemná, sadneme si do akéhokoľvek sedu. Vystrieme chrbát, privrieme oči a pokojne dýchame nosom. Predstavujeme si, že s každým výdychom odchádza napätie z tela. Potom sa zameriame na niečo pekné z dňa a poďakujeme za to. Položíme ruky na brucho a chvíľu budeme dýchať už len do brucha.  
 

Poloha dieťaťa- natiahneme ruky dopredu a klesneme hruďou k zemi. Ostaneme v polohe s úplne uvoľneným chrbtom a dýchame do brucha. Ak je nám pozícia nepríjemná, dáme si kolená trochu širšie od seba. Poloha uvoľnuje celý chrbát a upokojuje myseľ. Pritlač viac čelo na zem, uvoľníš hlavu a odstrániš bolesti hlavy.  
 

Otvorenie hrude- posadíme sa a otvoríme hrudník čo najviac. Skúsime sa oprieť vzadu o prsty na rukách. Chvíľu podržíme a pokojne dýchame. Poloha otvára a naťahuje hrudník, prehlbuje dych do hrude.

 

Motýľ-otvoríme kolená a spojíme chodidlá. Tlačíme kolená do zeme a držíme rovný chrbát. Podržíme aspoň 5 nádychov. Pozícia uvoľňuje stuhnuté bedrá.
 

Pretáčanie kolien - ľahneme si na chrbát, pokrčíme kolená a s výdychom pretáčame kolená do jednej strany a hlavu opačne. Ramená ostávajú na zemi. Niekoľkokrát zopakujeme. Pozícia naťahuje chrbát a uvoľňuje stuhnutý krk.
 

Mostík - v ľahu na chrbte pritiahneme chodidlá k panve a pokrčíme kolená. S nádychom zdvíhame panvu vysoko hore. Ostaneme v polohe a pokojne dýchame do brucha. S výdychom sa pomaly stavec po stavci vraciame na zem. Pozícia naťahuje celú prednú stranu tela a prináša uvoľnenie tela aj mysle.
 

Pritiahnutie kolien - pritiahneme si v ľahu na chrbte pokrčené kolená k hrudi. Môžeme sa jemne pohojdať do strán. Podržíme niekoľko nádychov a výdychov. Poloha uvoľňuje a masíruje celú chrbticu.
 

Nohy hore - v ľahu na chrbte vystrieme nohy kolmo na zem. Držíme zatlačený chrbát na zemi a pokojne dýchame. Tip: ak sa chcete viac uvoľniť, oprite si nohy o stenu. Táto pozícia je balzam pre celé telo. Zmierňuje bolesti hlavy, upokojuje myseľ, zmierňuje bolesť v dolnej časti chrbta a upokojuje opuchnuté a unavené nohy.
 

Mŕtvola - ľahneme si na chrbát, uvoľníme celé telo. Ostávajú privreté oči, dlane obrátené hore, širšie rukami od seba. Nohy tiež uložíme široko od seba. Pozorujeme dych a pokojne dýchame. Potom si môžeme predstaviť nejaké krásne miesto v prírode a preniesť sa tam mysľou. Precítime v tele pokoj, ľahkosť bytia a dovolíme si ešte viac uvoľniť telo do zeme. Tip: Túto poslednú pozíciu môžete už cvičiť rovno v posteli. Je to záverečná poloha, ktorá prináša pokojnú myseľ, zrelaxované telo a kvalitnejší a hlbší spánok.