Joga pre zdravý chrbát

04.02.2014 15:24

Tu si môžete stiahnuť článok z Časopisu Dieťa 2/2014, kde nájdete zostavu cvikov na zdravý chrbát : 2_2014_zdravy chrbat.JPG (412,2 kB) 

Joga pre zdravý chrbát

Telo sa tisícky rokov vyvíjalo, aby zvládalo vysokú fyzickú záťaž ako behanie, lovenie, či obrábanie pôdy. V súčasnosti sa náš životný štýl úplne zmenil a trávime oveľa viac času sedením, či už v práci za počítačom alebo večer pred televízorom. Tento spôsob života sa odzrkadľuje na našom zdravotnom stave. Naše svaly postupne ochabujú a nesprávnym držaním tela a nedostatkom pohybu vznikajú rôzne ochorenia. Veľmi časté sú bolesti chrbta, problémy s krčnou chrbticou, bolesti v krížoch a bolesti hlavy, ktoré tiež súvisia so stuhnutými svalmi na chrbte. Tieto bolesti trápia takmer každého druhého človeka a jediným riešením, ako sa ich zbaviť je venovať sa svojmu telu pravidelne a správne.

Chrbtica, základný pilier tela

Chrbtica je základným pilierom nášho tela. Ak ju máme oslabenú, pocítime to pri státí, sedení aj chodení. Bolesti chrbta vedia narobiť z bežných denných činností hotové utrpenie. Lieky proti bolestiam sú síce dočasným riešením, ale vzhľadom na ich negatívne vedľajšie účinky určite nie dlhodobo prospešným.

Ak chceme mať zdravý chrbát a vyhnúť sa všetkým problémom, treba sa telu začať venovať čím skôr. Základom je správne držanie tela, ale na to, aby sme vládali sedieť aj stáť správne, potrebujeme mať chrbticu pevnú a pružnú. Svaly musia byť v pravidelnom pohybe, aby sa neskracovali a netuhli a zároveň musia byť dostatočné silné, aby zvládali naše telo držať počas celého dňa v zdravej polohe. Je dôležité vybrať si pohyb, pri ktorom nedochádza k jednostrannému preťaženiu niektorých svalov a k ich následnému skracovaniu.

Posilniť, natiahnuť, pretočiť

Joga je kombinácia cvikov, ktoré rovnomerne posilňujú, naťahujú a uvoľňujú všetky svaly na tele. Je dobré ich cvičiť pravidelne, čím si už preventívne udržujeme zdravý a silný chrbát. Vhodné je aj použitie vybraných cvikov ako doplnok k aktívnemu športu (plávanie, beh, cyklistika...) na uvoľnenie preťažených svalov.

Joga na zdravú chrbticu obsahuje cviky posilňujúce, naťahujúce a pretáčavé, tzv. spinálne. Každá skupina cvikov má svoju dôležitú úlohu. Posilňujúce cviky vytvárajú svalový tonus a tým pomáhajú predchádzať blokádam chrbta a umožňujú telu držať správnu polohu tela. Naťahujúce cviky uvoľňujú stuhnuté a skrátené svaly. Spinálne cviky uvoľňujú hlboké stabilizačné svaly.  

V prípade, že nemáte vážnejšie zdravotné problémy, môžete si doma vyskúšať zostavu na zdravý chrbát. Obsahuje jednoduché, ale zato veľmi účinné cviky. Pri vážnejších zdravotných ťažkostiach sa poraďte s lekárom o vhodnosti cvičenia.

Pred začatím cvičenia si nájdite pohodlné miesto a čas, kedy vás nikto neruší. Pri cvičení je dôležité plynulo dýchať nosom. Každé cvičenie robte vedome a snažte sa vnímať svoje telo. Pri akejkoľvek nepríjemnej bolesti, radšej prestaňte. Túto zostavu si môžete zacvičiť pred Pozdravom Slnku, ktorý sme si vysvetlili v minulom čísle a nájdete ho tiež na mojej stránke. Prajem vám príjemné cvičenie.