Letná joga

01.08.2014 13:09

Článok a zostavu na leto si môžete stiahnuť tu: 8_2014_letna joga.jpg

Leto, čas zaliaty slnkom, radosťou a pohodou.

Leto nám prináša dlhé, slnečné dni, ohrieva naše telo  a aj naša vnútorná energia je na vrchole. Nielen príroda rozkvitla v plnej kráse, ale aj my vyžarujeme najviac energie z celého roka. Je to čas zberu úrody. Príroda nás obdarila naozaj úžasnými darmi, a preto si doprajte veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Tak ako plody dozreli, aj naše túžby a predsavzatia by mali dosiahnuť svoj vrchol práve v období leta. Máme právo vychutnávať si naplno oddych a pohodu slnečných dní. Slnko dobíja naše vnútro novou energiou a jej zásoby budeme potrebovať na nadchádzajúcu jeseň a zimu.

Leto je čas na spomalenie a precítenie.

Skúste si naozaj vychutnávať každý jeden deň naplno. Dopriať si veľa oddychu, ale zároveň byť aktívny a vedomý. Skúste vstávať ráno skôr a zacvičte si s východom slnka zostavu Pozdrav slnka (zostavu nájdete v minulom čísle alebo na mojej stránke www.yogasnikol.sk). Pomôže vám prebudiť telo aj myseľ a hneď z rána sa pozitívne naladiť. Veľmi dôležité je tráviť veľa času  v prírode, vnímať jej farby, vône a zvuky. Ak  budete vedomí počas prechádzky, je to jednoduchý spôsob meditácie, vďaka ktorej si prečistíme myšlienky. Meditácia je čas, ktorý venujeme len sebe a je to ideálny spôsob ako sa upokojiť, usporiadať si myšlienky a nabrať nové sily. Niekedy len stačí stráviť chvíľku osamote a pozorovať svoje telo a okolie. Veľmi dobrým miestom na meditáciu je práve príroda, ale aj pobyt pri mori. Ak by sa vám nepodarilo stráviť dovolenku pri mori, skúste si oddýchnuť a preniesť sa ďaleko od svojich starostí touto meditáciou. Môžete si ju nahrať a potom kedykoľvek pustiť.

Slnečná meditácia

Ľahneme si na chrbát, privrieme oči a necháme celé telo úplne uvoľnené klesať na zem. Pozorujeme svoj dych ako prúdi celým telom. Myseľ je tichá a nehybná. Prenesieme sa ďaleko na malú opustenú pláž. More je pokojné, tyrkysovo modrej farby. Počujeme šumenie vĺn ako narážajú pravidelne na útesy. Ležíme na teplom piesku a s každým výdychom sa ešte viac  otvárame a uvoľňujeme telo meditácii. Cítime ako slnečné lúče ohrievajú naše telo a dodávajú mu liečivú energiu. Naša pokožka prijíma liečivé svetlo  a to preniká ešte hlbšie. Uvoľňujeme všetky svaly a necháme svetlo prenikať až k orgánom. Každý orgán je presvietený liečivou silou slnka. Uvedomíme si ako naše telo žiari. Každá naša bunka vyžaruje radosť a cez krv sa tento pocit rozlieva do celého tela. Otvárame svoje vnútorné Ja a necháme prenikať liečivú silu aj do našej duše. Naša vnútorná podstata precitne radosťou, láskou a celé naše vnútro sa usmieva. Cítime naplnenie a spojenie tela, mysle a duše. S hlbokým nádychom sa ešte spojíme so slnkom a okolím a s výdychom pomaly prebúdzame svoje telo. Ostávame v spojení so slnkom, ktoré žiari z nášho vnútra.         

Ako sa v lete schladiť

Niekedy je tepla až priveľa a naše telo potom reaguje nervozitou, nespavosťou, úzkosťou a pálením záhy. Príčinou je príliš veľa ohňa, čiže horúcej energie v tele. Aby sme udržali telo v rovnováhe je dôležité dodržiavanie pitného režimu, nezdržiavať sa na priamom slnku, jesť veľa ovocia, ktoré má ochladzujúci efekt na naše vnútro. V joge sa na ochladenie používajú špeciálne dychové cvičenia. Najúčinnejším je shitali pranajama. Pokúste sa spraviť z jazyka lievik, tým že stočíte vonkajšie hrany jazyka a položíte ho na pery. Ak sa vám to nedarí, môžete spojiť zuby, otvoriť pery a jazyk dať na horné ďasno. Nadychujte sa cez jazyk alebo zuby a vydychujte nosom. Zopakujte niekoľkokrát. Efekt schladenia sa dostaví veľmi rýchlo.

Zostava na leto

V lete je ideálne cvičiť skoro ráno alebo neskôr večer. Vyhýbajte sa zahrievajúcim cvikom, uprednostnite skôr pomalšie cviky na precítenie a upokojenie tela.

Prinášam vám letnú jogovú zostavu, ktorú si môžete zacvičiť aj na pláži, či na lúke. Nezabudnite na záver ostať chvíľku ležať na chrbte v pozícii mŕtvoly a urobiť si krátku meditáciu.

Článok o letnej joge si môžete stiahnuť tu: 8_2014_letna joga.jpg