Piata čakra v joge

19.06.2017 10:16

Joga na harmonizovanie čakier

Piata čakra - Višudha   
Nazýva sa aj krčná čakra a vyjadruje schopnosť komunikácie. To, aké slová vychádzajú z našich úst má obrovský význam  pre náš život a jeho smerovanie. Každé slovo má svoju energiu. Je dôležité si byť vedomý toho, ako komunikujeme a ako dokážeme prejaviť slovami svoje potreby a pocity. Vieme sa vyjadrovať úprimne, jasne a pravdivo? Ako často sa prejavujeme krikom alebo naopak mlčíme, aj keď nechceme? To všetko súvisí s našou piatou čakrou.
Základné fakty o piatej čakre:
Miesto: oblasť krku
Mantra: vibrácia tejto čakry je HAM
Farba: svetlo modrá
Element: éter- priestor
Zmyslová funkcia: sluch

Význam piatej čakry:
Slová sú zhmotnením našich predstáv a myšlienok. Sú mostom pre náš vnútorný myšlienkový svet a vonkajší. Ak poznáme samých seba a žijeme v pravde, dokážeme sa aj úprimne a jasne vyjadrovať.  Ľudia nám rozumejú a my dokážeme načúvať aj druhým. Slovami zbytočne neplytváme a ani sa nenecháme stiahnuť do „prázdnych rečí“. Každé slovo vedome zvažujeme. Naše slová nám prezrádzajú aj veľa o tom, ako sa cítime a v akom stave je naše vnútro. Smiech aj krik sú odrazom nášho vnútorného sveta a jeho rovnováhy.
V prípade, že čakra je v nerovnováhe, sme zakríknutí, nevieme artikulovať svoje myšlienky a pocity, možno sa uzatvárame až príliš dovnútra. Vtedy je dobré vyjadrovať sa písaním, napr. písať si denník. Ďalšími prejavmi uzatvorenia krčnej čakry môže byť koktanie alebo časté klamanie. Tiež prílišné hovorenie a nevnímanie iných. Začnite sa mať skutočne radi, neklamte samých seba, aby ste si vnútornú pravdu “pretvorili”.
Choroby spojené so zlou funkciou:
Problémy so štítnou žľazou, angíny, chrapot, koktanie, astma, ušné problémy, roztrúsená skleróza, problémy so zubami, ďasnami.
Tipy na harmonizáciu:
Obklopte sa modrou farbou. Z vôní pomáha vonná tyčinka eukalyptus alebo šalvia. Z kameňov noste pri sebe akvamarín alebo tyrkys. Pustite si potichu nejakú meditatívnu hudbu, sadnite si do pohodlného sedu a rozjímajte nad tým, kto ste, a čo vlastne cítite. Na záver si predstavte modré svetlo v krku a zopakujte 9x mantru “Ham”. Započúvajte sa do tohto zvuku.

Dnešná zostava pôsobí harmonizujúco na oblasť krčnej čakry. Na úvod sa posadíme do pohodlného sedu a vystrieme chrbát. Spojíme dlane na hrudi a prehĺbime dych do hrude. Silno pošúchame dlane a vytvoríme teplo. Položíme si ruky na krk a pomasírujeme si oblasť krku a hrdla. Otvoríme v sebe tieto témy a pracujeme s nimi počas celého cvičenia:
Uvedomíme si ako komunikujeme voči iným ľuďom.
Či sme pravdiví k sebe a ku druhým.
Či cítime strach byť úprimní.
Či sa necháme často vtiahnuť do ohovárania.

Zostava na harmonizáciu piatej čakry

Uvoľnenie krku -  v pohodlnom sede si ponaťahujeme hlavu k pravému a ľavému ramenu. Na každej strane podržíme hlavu aspoň tri hlboké nádychy. Potom krúžime hlavou do jednej a druhej strany. Ak cítime niekde napätie, podržíme  a dýchame v tom mieste. Pri cvičení sa snažíme precítiť celú oblasť krku.
Astanga asana – prejdeme na kolená do polohy mačky. S výdychom klesáme hruďou k zemi, prehneme sa v krížoch a vystrčíme panvu hore. Prsty na chodidlách sú zapreté do zeme. Ak je nám poloha príjemná, ostaneme v nej aspoň tri nádychy. Potom si ľahneme na brucho. Ak cítite bolesť v krížoch, necvičte ju.  
Kobra - ľahneme si na brucho a podložíme si dlane pod ramená. Spojíme nohy a spevníme celé telo. S nádychom sa vytiahneme vysoko hore, otvoríme hrudník a natiahneme aj krk. Pozrieme sa dopredu  a hore. Podržíme aspoň tri nádychy a s výdychom klesneme k zemi. Otočíme hlavu do strany a oddýchneme si.   
Sviečka – prejdeme do ľahu na chrbát. Zdvihneme panvu vysoko hore a podoprieme si ju rukami. Hrudník tlačíme na bradu medzi kľúčne kosti a pokojne dýchame. Ak by sme sa cítili nepríjemne, klesneme stavec po stavci  pomaly na zem.  
Pluh – z polohy sviečky pomaly spustíme nohy za hlavu. Ak sa nám podarí položiť nohy na zem, ostaneme v polohe a natiahneme kolená aj lýtka. Prepletieme si prsty pod panvou a pokojne dýchame. Vnímame oblasť hrdla. Potom sa pomaly vraciame späť cez guľatý chrbát.  
Ryba – v ľahu na chrbte si podoprieme hrudník lakťami. Vytlačíme hruď vysoko hore a pomaly spúšťame hlavu k zemi. Ak môžeme, položíme hlavu  na zem. Podržíme chvíľu a dýchame. Potom zatlačíme do lakťov a zdvihneme hlavu. Necvičíme pri problémoch s krčnou chrbticou.