Pozdrav slnku v tehotenstve

07.01.2015 14:26

Zacvičte si pozdrav slnku aj v tehotenstve, postup nájdete v decembrovom čísle časopisu Dieťa 12_2014_1.JPG 12_2014_2.JPG

Pozdrav slnku v tehotenstve

Pozdrav slnku je základnou zostavou jogy, ktorá prebúdza celé telo a rovnomerne ho posilňuje aj naťahuje. Má neskutočne veľa pozitívnych účinkov na telo aj myseľ a patrí medzi najobľúbenejšie cvičenia už tisícročia. Pochádza z Indie, kolísky jogy, a cvičí sa zvyčajne ráno na prebudenie energetických dráh a naštartovanie činnosti všetkých orgánov v tele. Podporuje imunitný systém a pomáha udržiavať celé telo v dobrej kondícii. Aj počas tehotenstva je výborným cvičením, ktoré udrží pevné a pružné telo. Pomôže vám predísť bolestiam chrbta, spevní držanie tela a naladí vás na svoj dych. S menšími obmenami ho zvládnete cvičiť počas celého obdobia rastúceho bruška.

Pozdrav slnku môžete cvičiť dynamicky, ale aj pomaly. Dynamický spôsob sa využíva skôr na zahriatie tela a je vhodný napr. na chudnutie. Počas tehotenstva sa mu však vyhnite a cvičte radšej v pomalšom tempe, čím podporíte natiahnutie a spevnenie svalov. Pri pozdrave slnku sa skúste zamerať na správne dýchanie nosom a s každým nádychom a výdychom sa nechajte viesť jednotlivými pozíciami. Je to ako tanec, plynulo prechádzajte z jednej pozície do druhej. Uvedomujte si ako sa cíti vaše telo v jednotlivých pozíciách a ponárajte sa stále viac do svojho vnútra. Prehĺbenie spojenia so sebou vám pomôže sa ľahšie naladiť na signály svojho tela, čo vám pomôže aj pri pôrode.   

Pozdrav slnku môžete cvičiť počas celého tehotenstva, ak sa cítite dobre a nebráni vám v tom ešte veľké bruško. Ak by ste mali akékoľvek nepríjemné pocity, radšej prestaňte a oddýchnite si. To najdôležitejšie, čo vás joga môže naučiť, je počúvať vlastné telo a rešpektovať ho.

Prajem vám krásne chvíle s bruškom a bábätkom.