Prečo cvičíme jogu?

17.09.2013 14:27

Prečo cvičíme jogu

Určite ste už niekedy stretli podozrivo usmievajúcich sa ľudí presúvajúcich sa svižným krokom s karimatkou v ruke. Neboli to novodobí hipisáci hľadajúci miesto na nocľah, ale s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o nadšených jogínov. Práve takýchto ľudí veľmi rýchlo pribúda. Cvičenie jogy totiž zažíva veľký boom. Mnohí už pochopili, že joga nie je nudné vysedávanie s nohou za hlavou, ale príjemné cvičenie, ktoré prospieva telu aj duši. Práve v našej uponáhľanej dobe je to ideálne cvičenie na upokojenie mysle, odstránenie stresu a zároveň vyformovanie krásnej a pevnej postavy.

 

Ak ste jogu ešte stále nevyskúšali, možno vás inšpirujú výpovede ľudí, ktorí ju cvičia pravidelne. Urobili sme malý prieskum a tu sú odpovede.

 

Joga je pre mňa jedným z najväčších prekvapení. Tam, kde som myslela, že nájdem pomalé a príliš pokojné polohy, tak tam som našla cielené pohyby, pri ktorých mi stačí pár presných cvikov, ktoré ma súčasne posilnia tak zvonka ako aj zvnútra a súčasne natiahnu. Tam, kde som myslela, že budem musieť dávať nohy za hlavu a iné krkolomné pozície, som zistila, že každým jedným cvičením je moje telo ohybnejšie, čo je vidieť a spôsobuje mi to veľkú radosť. Tam, kde som sa obávala, že nebudem vedieť zapojiť dych správne, som zistila, že dýchanie je úplne prirodzené a dokonca ho väčšinou už ani neriadim a telo si dýcha samé a správne. Tam, kde som čakala nudu som našla pokoj a oddych pre dušu. Po každom cvičení sa cítim silnejšia, ohybnejšia, spokojnejšia, šťastnejšia, radostnejšia.

Danka

 

Jogu poznám od malička a už v tomto období mi prišla joga so svojimi cvikmi prirodzená pre telo. Preto sa k týmto cvikom rada vraciam, aj keď nie som typ, ktorý rád a pravidelne cvičí.

Myslím, že jogu by mali poznať všetci bez ohľadu na vierovyznanie. Cítim, že to má pozitívny vplyv nielen na moje telo, ale aj na ducha. Je dobré si nájsť chvíľku pre krátku meditáciu a rekapituláciu dňa, keď vypneme myseľ a necháme ducha ustáliť v tele. A presne v tom skrýva joga svoje čaro a posolstvo pre ľudí tohto sveta, ktorí či chcú, či nechcú musia kmitať ako roboty, aby si v tejto rýchlej silne kapitalistickej dobe udržali ducha v tele :D

Joga má na mňa veľmi dobrý vplyv, lebo naštartuje to mne motory, ktoré obvykle po práci nefungujú.

Ivka

 

Pozdravom slnka začínam svoj deň. Ponaťahujem rozospaté svaly, hlbokým nádychom a výdychom preberiem pľúca a naštartujem telo. Večerné cvičenie prináša úľavu aj mojej mysli, keď ju upriamujem na prítomný okamih a vedome sa zbavujem napätia z uplynulého dňa. Cvičenie jogy v ktoromkoľvek okamihu mi prináša úľavu, rozohrieva moje telo, cítim sa zdravší, odolnejší a dobitý. Pre toto cvičím jogu.

Ján

 

No mne sa páči tá atmosféra, to že človek si na jednej strane poriadne zacvičí a na ďalší deň ho bolí úplne všetko, ale na druhej strane nemá pocit, že musí vypľuť dušu. že je tam veľký kus individuality a slobody. Každý si cvičí podľa svojich schopností a nemusíme sa hanbiť kedykoľvek si oddýchnuť. Po joge človek odchádza domov uvoľnený a s prázdnou hlavou a často mám pocit akoby som lietala.

 

Peťa

 

Mňa motivuje fyzická kondícia, ohybnosť, schopnosť byt vedomý - uvedomovať si telo aj ducha, cesta k psychickej a fyzickej harmónii, dobrý pocit.

Sylvia

 

Asi to prišlo s vekom, hľadala som vhodnú alternatívu k potrebe hýbať sa, ale nejako inak ako skackať v rytme ó baby ó baby, a tak som vyskúšala jogu. Odvtedy sa ku nej stále vraciam, lebo aj keď sa to nezdá, dá poriadne zabrať, navyše je v nej niečo upokojujúce a aj keď duchovný rozmer zatiaľ ešte len hľadám, verím, že aj to časom príde.

Ivana

 

Pre mňa je joga naozaj hlavne precvičenie tela a vlastne celé to moje detské cvičenie- naťahovanie mi dala do tej správnej formy, podoby, kedy to už má aj zmysel. No a v konečnom dôsledku,  pri samotnom cvičení vypnem, úplne sa odcvaknem od sveta a to je pre mňa naozaj dôležité.

Maťka

 

Cvičím ale nemusím sa premáhať

Robím niečo pre seba, svoje telo, svoju myseľ a to všetko naraz.

Počúvam dobrú hudbu.

Môžem si pospať

Gabika

 

 


 

Anketa

A prečo cvičíte jogu vy?

chcem spevniť svoju postavu (100)
38%

pomáha mi zbaviť sa stresu (78)
30%

vypnem myseľ a oddýchnem si (84)
32%

Celkový počet hlasov: 262