Príprava na pôrod s jogou

06.02.2015 10:18

Každá žena túži prežiť pôrod čo najlepšie, bez zbytočných komplikácii či tráum. Niektoré veci sa samozrejme nedajú ovplyvniť, ale minimálne dobrá príprava vie pôrod veľmi uľahčiť. Vďaka nej sa môže stať z pôrodu nielen výnimočný, ale aj nádherný okamih života. Keďže som sa nedávno stala mamičkou, viem vám to z vlastnej skúsenosti aj potvrdiť.  Joga je veľkým pomocníkom v tehotenstve. Jej najväčšou výhodou je, že nás naučí, ako hlbšie prežívať tehotenstvo a pôrod. Vďaka nej sa stávame viac vedomé a vnímavé k svojmu telu, dychu a pocitom. A to sú základné predpoklady dobrého a zdravého tehotenstva.

(Zostavu nájdete v časopise Dieťa 2/2015 a stiahnuť si ju môžete aj tu: 2_2015_1.JPG 2_2015_2.jpg )

Joga nám prináša viac priestoru a času naladiť sa na seba a svoje pocity. Vyrovnaná a pokojná myseľ je veľmi rozhodujúcim aspektom tohto obdobia plného zmien. Je dôležité prijať tehotenstvo a pôrod ako dar. Veď len my ženy sme schopné priviesť na svet nový život a príroda to zariadila určite najlepšie ako vedela. Preto všetky zmeny a procesy, ktorými si žena počas tehotenstva až k pôrodu prejde, treba brať ako úplne prirodzené. Aj pôrod je teda úplne prirodzené vyvrcholenie toho deväť mesačného zázraku, ktorý sa odohrával v tele matky. Dieťatko rastie a vyvíja sa v brušku bez našich zásahov, a preto treba telu veriť aj počas pôrodu a zasahovať do neho, čo najmenej.

Najväčším nepriateľom prirodzeného pôrodu je strach. Bráni nám v dôvere, že všetko je tak ako má byť a telo presne vie, čo má robiť. Ak sa ho zbavíme, vytvoríme v sebe silné odhodlanie a sebadôveru, že naše telo je schopné a aj dostatočne múdre zvládnuť pôrod. Väčšina komplikácií prichádza práve vtedy, keď sa zľakneme a prestaneme si veriť. Netreba počúvať negatívne príbehy žien, pretože aj tak náš pôrod bude úplne iný a hlavne jedinečný, tak ako sme jedinečná každá. Naše telo je naozaj dosť múdre a silné na to, aby všetko zvládlo, treba mu len veriť. Ak využijeme obdobie tehotenstva na prácu so svojim vnútrom, určite tým dieťatku uľahčíme príchod na svet. Práve posledný trimester nás núti úplne spomaliť a naladiť sa na svoje telo a pocity. Cvičením jogy sa môžete ešte viac spojiť so svojím bábätkom a pripraviť sa tak na pohodový pôrod.

Joga precvičuje telo aj myseľ. Vďaka nej sa naučíme vedome triediť myšlienky, ktorým sa chceme venovať, a ktorým nie. Spracovanie negatívnych myšlienok, obáv a strachov z nich prameniacich, nám pomôže udržiavať sa v celkovej harmónii. Pomocou cvikov a dychu vieme uvoľniť nahromadené emócie a ostať v uvoľnenom stave. Ak sme šťastní, cítime sa ľahko, prirodzene i uvoľnene a to je cieľom jogy. Naše negatívne emócie sa vždy prejavia aj na našom tele. Napäté svaly môžu byť výsledkom aj našej psychiky. Ak sa chceme zbaviť napätia, je dobré sa pravidelne venovať relaxačným cvičeniam, ktoré upokoja telo aj myseľ.

Cvičenie na spájanie sa so svojím telom - vedomá relaxácia

Položte sa do pohodlnej polohy, ak máte ešte malé bruško, tak môžete ležať na chrbte. Pri väčšom brušku si radšej ľahnite na ľavý bok, podoprite si hlavu a  vrchnú nohu vankúšom, tak aby ste sa cítili dobre. Môžete si aj sadnúť do pohodlnej polohy s prekríženými nohami a vystretým chrbtom.

Urobte jeden hlboký nádych nosom a výdych ústami, predstavte si, že cez ústa odchádza všetko napätie z tela. Pomaličky sa začnite nadychovať a vydychovať nosom a vnímajte ako prechádza vzduch celým vašim telom. Sústreďte sa na svoje dýchanie. Vnímajte ako dych prechádza nosom do tela. Keď vám napadne nejaká myšlienka, nerozoberajte ju, len ju posuňte ďalej a opäť sa vráťte k svojmu dychu a telu. Cíťte ako vám s každým výdychom oťažieva postupne každá časť na tele. Prechádzajte pomaličky od chodidiel až k hlave. S ďalším výdychom uvoľnite ešte viac stuhnuté svaly a nechajte nech gravitáciou klesnú nižšie na zem. Na záver sa skúste ponoriť do svojho vnútra a nadviazať spojenie so svojim dieťatkom. Nikam sa neponáhľajte a vychutnajte si tieto spoločné chvíle. Potom pomaličky vráťte pozornosť k svojmu dychu a s nádychom naberajte novú silu až sa preberiete a otvoríte oči. Ak sa vám zo začiatku nedarí úplne uvoľniť, nič si z toho nerobte, pravidelným tréningom sa to postupne naučíte. Každá chvíľka, kedy sa venujete svojmu telu a dychu je veľmi podstatná.

Popri duševnej práci je dôležité aj pravidelné cvičenie na spevnenie a uvoľňovanie stuhnutých svalov. Pôrod je fyzicky náročný, a preto je potrebné, aby telo malo dostatočnú kondíciu na jeho zvládnutie. Už tehotenstvo prináša veľkú záťaž pre telo, ale pravidelným cvičením si vypestujete dostatočne silné svaly na zvládnutie rastúceho bruška. Joga je ideálna forma cvičenia aj preto, že postupne nielen spevňuje svaly, ale zvyšuje aj schopnosť tela sa uvoľniť. Pre pôrod sú veľmi dôležité práve silné a pružné svaly.

Dnes vám prinesiem zostavu na natiahnutie a spevnenie spodnej časti tela. Príjemné cvičenie vám prajem.